Designprincip 3: Rättvist och inkluderande beslutsfattande

Med bakgrund i ideell sektor tänker jag alltid att demokrati är en grundpelare och att beslut ska vara väl förankrade i organisationer. När jag sedan har arbetat i näringslivet och i det offentliga har jag insett att det såklart inte är en självklarhet på alla platser. Den tredje designprincipen i Ensam eller stark handlar om rättvist och inkluderande beslutsfattande. I detta inlägg kan du få några tips om hur det kan ske i din organisation.

I Ensam eller stark – åtta principer för framgångsrika team kan du läsa om att gemensamt fattade beslut inte bara är bra för att de är välgrundade och har många viktiga perspektiv. Det är också viktigt för arbetsmiljön att få vara med i beslut som påverkar ens egen situation på jobbet. Men hur mycket påverkar det? Jo, det undersökte Catherine Heaney och hennes forskarteam genom att sammanställa många tidigare studier. De hittade att delaktighet i viktiga beslut var en av de viktigaste sätten för att förebygga arbetsrelaterad ohälsa.

Positiv arbetsmiljö och hållbart välbefinnande är fokusområden för Psykologifabriken. Det är också vad som genomsyrar boken Ensam eller stark som psykologkonsulterna har skrivit utifrån Elinor Ostroms designprinciper och forskning i psykologi och arbetsmiljö. Eftersom jag valde att bli psykolog just på grund av mitt intresse för organisationer och arbetsmiljöfrågor är det väldigt roligt att just nu göra praktik på Psykologifabriken. Nu när jag bland annat leder insatser för ungdomsorganisationers styrelser är det också väldigt givande att ha en bakgrund i ungdomsrörelsen.

Tiden i ungdomsrörelsen har gett mig en stark kärlek till post-it-lappar. Ett av träningstipsen som finns med i Ensam eller stark bygger också på kreativa mötesmetoder och användning av klisterlappar:

Bra beslut med trappstegstekniken

Fatta beslut i tre steg för att få in fler perspektiv och åsikter. Börja enskilt för att sedan ta upp i helgrupp. Fördelen med det är att vi oftast får fler unika bidrag till diskussionen istället för att vi fastnar i att nicka åt varandra och hålla med om det första förslaget som kommer upp.

  1. Låt alla skriva på egna post-it-lappar (eller digitalt, andra papper eller vad ni nu föredrar)
  2. Gå en runda och låt alla berätta sina tankar
  3. Fatta beslut baserat på alla olika tankar

En del av min kärlek till post-it är för att det är så smidigt att kunna klustra. Har du och jag skrivit någonting liknande så kan vi lätt flytta runt dessa lappar för att visa att de hör samman. Det är lätt att sortera runt utifrån teman. Detta fungerar såklart bara på fysiska möten när alla kan se lapparna. Så om du inte är förälskad i post-it så går det såklart bra att skicka i en mejltråd, i kommentarstråden i Skypemötet eller vad som nu passar bra för ert möte. Den viktigaste delen är egentligen bara att alla ska få fundera enskilt och att det ska bli lättare att ta upp tankar som inte ligger i linje med majoritetsåsikten.

För att fatta beslut gemensamt behöver vi ju nämligen se till att alla kommer till tals. Om du vill veta mer om hur det går att göra så kan du läsa Ensam eller stark (som just nu är på kampanj), hitta fler psykologiska träningstips om detta på habitud.se eller höra av dig till Psykologifabriken.

Att fatta beslut gemensamt ger inte bara bättre arbetsmiljö. Det ger också bättre beslut.