Ledarskapet influerar

Ledarskapets uppgift handlar om att föra mot det gemensamma målet. Men hur styrs en skuta och hur ser en ledare till att alla är med i båten? När vi tittar på ledarskap utifrån beteenden som används för att influera kan vi sortera dem utifrån om de fokuserar på uppgift eller relation.

Peter G. Northouse har skrivit en känd bok som heter Leadership – Theory and Practice där han berättar om många olika ledarskapsstilar. En av dem är behavioral approach som tittar på ledarskap utifrån beteenden och antingen sorterar in dem i uppgiftsorienterade eller relationsorienterade.

Uppgiftsorienterade beteenden

Beteenden som fokuserar på uppgiften handlar om att titta på vad som ska göras, hur det ska göras och kopplar det som ska göra till målet. Inom situational approach används dessa beteenden mycket i situationer när medarbetare arbetar med uppgifter som de inte behärskar ännu till fullo. Att tydlig kommunicera vad det är som ska göras är enligt Susan Wheelans teorier bra för nya grupper. Vad innebär olika roller? Vilka uppgifter är de mest centrala? Tydlighet kring mål, roller, önskvärda beteenden är också en viktigt del av ett villkorligt belönande ledarskap. Det är en ledarskapsstil som bygger på transaktionellt ledarskap, du får tillbaka utifrån vad du ger. Målen kan bestämmas gemensamt i gruppen och sedan går det att prata om vilka beteenden och aktiviteter som för gruppen mot målen.

Relationsorienterade beteenden

I denna typ av beteenden är det fokus på relation. Det kan vara riktat mot enskilda individer och vad den personen behöver just i denna stund. Beteenden går också att rikta mot hela gruppen. Precis som att en grupp i sin första fas behöver tydlighet kring uppgiften behöver de också tydlighet kring vad det innebär att vara med i gruppen mer socialt och emotionellt. Ledaren kan bygga trygghet dels genom att föregå med gott exempel men också genom att uppmuntra hjälpsamhet, stöttning och samarbete hos andra. Relationsinriktade beteenden kan handla om att verkligen lyssna, att visa omtanke och medkänsla.

Kommunikation

Oavsett om beteenden fokuserar på relationen eller uppgiften så är det viktigt för en ledare att fundera över kommunikation. Det handlar dels om hur en uttrycker sig, vilka ord som används. Men det är också hur du som ledare agerar. Vad lyfter du upp som framgångar och positiva exempel som du vill att andra inspireras av? Hur agerar du själv som förebild? Hänger det som sägs och det som görs samman? Är visionen bara vackert formulerade plattityder eller är det någonting som kopplas till verksamheten.

Att influera andra innebär inte att sitta högt upp och ensam på sin kammare fundera över hur en ska påverka alla där nere. Det är bra att reflektera kring sina egna beteenden men utfallet märks mer i interaktionen med andra och i dialog.