Hävstångsledarskap

Maria Forsgren och Annika Strömsten påpekar att små beteenden kan få stora effekter. Under veckans webboklansering tipsar de om att se över vad vi gör och hur det påverkar andra omkring oss. I boken Hävstångsledarskap – små beteenden med stor betydelse kan du få ännu fler tips. Här kan du ta del av ett axplock för att se om boken är någonting för dig.

Det går att göra skillnad med små beteenden. Det kan därför vara bra att öka de beteenden som ger positiv effekt. Men vilka små beteenden ska du hålla koll på och satsa på att förändra? För att lyckas med hävstångsledarskap och hitta nyckelbeteenden att satsa på tipsar Annika och Maria om att prioritera sådant som bidrar till tillfredsställelse med arbete och ökade satsningar för att lyckas. De säger att det är bra att:

  • Visa intresse för medarbetare och på så sätt utveckla relationer baserade på tillit.
  • Skapa tydliga och gemensamma spelregler som grund för samarbetet.
  • Uttala förväntningar och kolla dem till önskade resultat.
  • Använda berättelser för att kommunicera kring vad ni gör och vart ni ska.

Var ska du börja?

Du kan inte göra allting från början och det är därför bra att undersöka vad som är prioriterat för verksamheten och bedöma vad som kan ge en bra hävstångseffekt. Det kan också vara bra att ha koll på nuläget och hur ditt agerande idag uppfattas.

Maria påpekar att våra bilder ofta skiljer sig. Hon kan ha en uppfattning om hur hon agerar och att andra kan ha en helt annat bild av hur hon beter sig. Därför är det bra att både observera själv och att undersöka tillsammans med andra.

Maria tipsar om att i nästa samtal vara uppmärksam på dina egna beteenden. Vilken respons ger du?

  • håller du ögonkontakt?
  • ställer du följdfrågor?
  • nickar du?
  • hummar du?
  • håller du på med annat samtidigt?

Du kan också fråga på jobbet om du kan filma eller spela in ljud från ett möte eller någon annan interaktion. Ni kan också öva en situation med en kollega för att korrigera inför när du ska genomföra det på riktigt. Maria påpekar att det är extra lätt att spela in just nu när många av oss ha digitala möten.

Impulspolisen – Lägg fokus på att berömma

Annika berättade om när hon kom hem och såg att sonen tagit fram matteboken på eget initiativ och redan gjort flera uppgifter. När hon kom närmre upptäckte hon att han glömt bort att notera enheten vid sina beräkningar. Det var vad Annika påpekade. Hon sade ingenting om att det var härligt att han själv tagit steget att ta fram läxorna och att han kommit igång med räkningen.

Annika säger att det är lätt att vi upptäcker fel och tar fasta på det. Att snabbt upptäcka fel tillhör system ett, det som Daniel Kahneman kallar hjärnans automatiska system som kräver mindre energi. Att däremot leta mer efter det du vill uppmuntra kräver mer energi och görs i system två. (Om du är nyfiken på att läsa mer om dessa system kan du läsa detta inlägg.) Ett annat exempel på att använda system två är att leta efter positiva exempel så som i tips 8 i inlägget 11 tips för välmående. Annika ger också exempel på att möta och försöka förstå en person som har ett helt annat perspektiv än vad vi har. Kommer hen någon med ett förslag vi inte direkt förstår så är det lättare att skjuta bort det automatiskt med system ett istället för att använda system två för att försöka förstå det. Maria tipsar om att det är bra att fundera över syftet med det vi gör. Om du som ledare bjudit in till ett möte och då vill att medarbetare ska komma med idéer är det bra att se över att ge den möjligheten. Hon rekommenderar att använda öppna frågor och visa nyfikenhet.

Annika påpekar att träningen är viktig. Det räcker inte att gå en kurs en gång och sedan bara ha med sig kunskapen. Det behöver slipas på.

Hur kan du träna på hävstångsbeteenden?

Maria tipsar om att göra dessa experiment:

  1. Kika på andra – observera hur någon du tycker om att prata med och ha in din närhet beter sig när ni pratar. Vilket minspel har hen? Hur rör hen sig? Följdfrågor?
  2. Leendeexperiment – le mot alla du möter, vilken respons får du under kvällspromenaden? hur är det att nicka till grannen?
  3. Stötta som en PT – försök att bara vara uppskattande en stund längre än vad som känns bekvämt, öka 15-30 sekunder, var nyfiken länge tid än vad du tänkt. Reflektera efteråt.

Impulspolisen – övning att fundera över dina impulser

Om du kommer på dig själv med impulser att korrigera, precis som vid Annikas påpekande av att enheter i matteboken, tipsar de att träna på att träna att aktivera system två mer i dessa sammanhang och fundera över det positiva. Det går inte att träna i alla situationer, det tar för mycket energi och leder snarare till att du inte fortsätter. Därför tipsar Annika och Maria om att:

  1. välj ut någonting avgränsat som en medarbetare åstadkommit tex en testning, plan, ritning eller sitation.
  2. korrigera en sak
  3. beröm tre saker

Bra att ge mer positiv feedback för att medarbetare ska veta vad som önskar och kunna göra mer av detta.

Så här såg det ut när jag deltog i lanseringen av boken Hävstångsledarskap.

Om du gillar ledarskap finns det fler blogginlägg som handlar om det. Innan du klickar dig vidare tipsar jag dock om att kolla i kalendern och välja ett tillfälle för att testa ett av Annikas och Marias tips. Om du tycker om det kanske det kan vara värdefullt att spana in deras bok.