Inspireras av andra röster i poddar och böcker

Våren 2012 sade en vän till mig att podcast var populärt och skulle bli riktigt stort. Själv förstod jag det inte alls utan tyckte att det tog tid som jag kunde lägga på annat. Ja, i kollektivtrafiken mejlade jag, läste underlag och annat viktigt för mitt ideella engagemang eller mina studier. På promenaden kunde jag vara i telefonkö eller ha effektiva samtal. Men när jag väl förstod storheten insåg jag vad lätt det var att bli inspirerad av en podcast precis som av alla de bra böcker jag gärna läste.

Fan vad Fittigt är namnet på den podcast som till slut fick mig att ändra inställning. I den diskuterar Sara Haraldsson, Lisa Gemmel och Maja Dahl och deras ämnen varierar mellan allt från vuxenliv, mens, systerskap till arbetsliv och barnfrihet. Ibland blir det ytterligare andras perspektiv med gäster. Oavsett ämne och personer är det alltid med “en fast fot i feminismen”.

Fan vad Fittigt har de delar som jag verkligen efterfrågar i en pod:

  • Nya perspektiv och idéer som breddar min kompetens eller uppfattning.
  • Smart och genomtänkt diskussion om intressanta ämnen.
  • Kompetenta personer som lyfter varandra. (Istället för att överrösta varandra som en del gör)
  • Koll på teknik och bra klippning som ger flyt i podavsnittet

Jag råder dig att börja lyssna idag om du inte redan gjort det eftersom det allra sista avsnittet kommer att spelas in live i Stockholm den 20 mars. Jag skulle vilja säga att vi i så fall ses där. Tyvärr krockar det med att jag ska åka och hälsa på min syster på andra sidan jorden. Jag hoppas att alla närvarande får en strålande kväll och tills Fan vad Fittigt med Avsked dyker upp i min poddapp kommer jag istället låta mig inspireras av böcker.

Till vänster är ett urval av mina favoritpoddar. Till höger är en hög med böcker som

jag ska läsa och några av dem kommer att följa med på min semester nästa vecka.

Poddarna uppifrån vänster är:

Själv har jag inte startat en pod men jag blir mer och mer sugen. Som företag eller organisation kan podcast vara en bra satsning. Du kan visa kunskap på ett nytt sätt och genom det etablera dig som expert för en ny målgrupp. Av poddarna jag lyfte ovan är det bara två (eftersom SR egentligen inte räknas) som är från företag. Di visar med samtalet mellan Caroline Åkerlund och Jonas Leijonhufvud och deras gäster att det finns kompetens inom redaktionen. De väcker intresse för Di:s ämnen och för tidningens kunskap. Produktivitetsbloggens podcast är likaså en satsning som har öppnat mig mer för deras blogg och redaktionens förslag.