Mötesteknik: kreativiteten flödar

Hur kommer ni vidare från samma tankemönster? Det finns olika metoder för att byta perspektiv och få nya idéer. I boken Mer kreativa möten som är framtagen av LSU – Sveriges ungdomsorganisationer finns många tips på hur möten kan bli så lyckade som möjligt.

Ett sätt att komma ur spåret är att pausa och byta uppgift. Det går också att ventilera i bikupor eller byta partner för att få nya kopplingar. Att använda andra medier som att rita kan också ge nya vinklar.

Alfabetet

Spåna idéer på ämnet utifrån varje bokstav i alfabet. Det kan vara argument för att anlita er.
A – anpassningsbara, B – bra ledare C – central kunskap  D – delaktighet skapas E – erfarna
Och så vidare.

Tänk tvärt om

Istället för att tänka “Hur rekryterar vi rätt person till rollen?” svarar vi på frågan “Hur rekryterar vi inte rätt person?” För att inte få rätt person gäller det att hen inte får veta om att organisationen finn. Ingen info ska heller nå henom om den utlysta rollen. Och så fortsätter tankarna på vad som ska göras för att det inte ska bli som ni har tänkt. Ni vänder sedan på påståendet. Att tänka tvärt om kan ibland ta bort spärrar.

Fråga publiken

För att få lite omväxling lämnar ni mötesrummet och går ut för att “fråga publiken”. I Mer kreativa möten föreslår författarna att ni frågar fem personer. Variera beroende på hur många det är som frågar men tänk på att det inte är en stor marknadsundersökning utan ett sätt för att få in nya idéer.

de Bonos hattar

Övningen sex tänkarhattar går ut på att komma fram till nya uppslag genom att bryta strukturer och invanda mönster. De Bonos hattar beskriver att deltagarna intar olika roller där varje hatt beskriver en specifik roll. Edward de Bono delade in i sex roller:  vit hatt, röd hatt, gul hatt, grön hatt, svart hatt och blå hatt.
Vit hatt: opartisk och älskar fakta. En person som är neutral och objektiv. Ser till befintlig information och till information som behövs.
Röd hatt: en eldig och passionerad mötesdeltagare. Hen litar till sina känslor och behöver inte underbygga sin ituition med argument.
Gul hatt: en positiv solstråle som ser fördelar i alla förslag. En entusiastisk ja-sägare som grundar sin positiva inställning på logiska resonemang.
Grön hatt: personen är den kreativa idésprutan som kommer på okenventionella förslag. Det gröna står för växtlighet.
Svart hatt: den negativa som inte låter sig övertygas så lätt. Snar till att säga att det aldrig kommer att fungera. Skakar på huvudet åt nymodigheter och kommer med negativ kritik. Använder underbyggda argument.
Blå hatt: himmelsblå huvudbonad pryder den som tar ansvar för att alla är med. Rollen med blå hatt innebär att lyssna på metadiskussionen och se vilka perspektiv som behövs. det är blå hatt som sammanfattar diskussionen.
Under diskussionen används de olika perspektiven för att få igång en mångfacetterad dialog. I  Mer kreativa möten ges ett exempel där Vitt hatt tar upp ett ämne att behandla. Grön har kommer med idéer hur de kan gå vidare och Gul hatt ser fördelarna med förslaget. Svart hatt lyfter fram nackdelar. röd hatt säger sin mening om hur det känns. Blå hatt avslutar med en sammanfattning.
Hattarna kan vara fysiska hattar i olika färger. De kan också vara tänkta eller att ni använder lappar att hålla upp. Antingen kan en person få varsin roll men det fungerar också att ni alla använder samma och lyfter fram perspektiven från en hatt i taget.

Under helgen var jag på kongress för CYE med klassisk årsmötesstruktur. När vi sedan planerade det kommande årets projekt hade vi kanske kommit på idéer från än fler perspektiv om vi använt fler olika metoder.