Nätverka som de bästa
Är allt redan sagt om nätverkande? Häng med på vad Emma Dahlgren från Nova Agentum berättade under uppstarten av ett nytt nätverk.
Nova Agentum arbetar med nätverkande och rekrytering genom nätverk. De hjälper företag att attrahera kandidater, att rekrytera och att behålla personal genom att ge möjlighet till utveckling. För att rekrytera rätt kandidater finns utvalda agenter, de bästa nätverkarna. Vad innebär det att vara den bästa? Nova Agentums definition är att den bästa “drivs av att ge andra möjligheter och vill vara noden i nätverket.”
”Allt idag handlar om referenser” säger Emma Dahlgren och säger att vi frågar innan en resa, när vi ska handla någonting eller klippa oss. ”Det är extremt mycket kunskap som bara går oss förbi” poängterar Emma och berättar varför referenser är viktiga.
Vad definierar ett välfungerande nätverk?
Emma Dahlgren liknar ett nätverk med en trebent kittel. Alla tre behövs för att nätverket ska fungera.
Balans: Det behövs en balans mellan givande och tagande där en investering ger resultat. Deltagarna måste känna att “what goes around comes around”
Exklusivitet: Det måste vara ett urval där deltagarna är utvalda. Emma Dahlgren påpekar att det är en anledning till Facebooks populäritet eftersom vi där kan välja egna vänner och nu vilka som får se vad.
Kul: Det är lustfullt att vara en del av nätverket.
Emma Dahlgren berättar om Nova Agentum och nätverkande. |
Hur kan du bli bättre på att nätverka?
Emma ger flera tips för att utvecklas där det både handlar om att bygga upp nätverket och att ta hand om de kontakter du har. Här får du de tre jag tycker är extra viktiga.
1. Fika dig upp i karriären
Att leverera 100% perfekt är bra men ibland är det ännu bättre att inte äta lunch vid skrivbordet och hoppa över fikarasten för att få till den perfekta formuleringen i rapporten. Ibland är det bättre att gå till fikarummet och se vem du kan tala med på rasten. Ofta är det då vi får bra idéer och möter nya kollegor. Emma Dahlgren berättar ett scenario där du går in i fikarummet och börjar prata med en delägare. Hen berättar att de just ska dra igång ett projekt om samma ämne du skrev din master. Eftersom du har kunskap i ämnet får du vara med i projektet och klättrar genom att hoppa över onödiga steg på karriärtrapppan.
2. Gå utanför komfortzonen
Se till att våga ringa det där samtalet till personen du vill träffa. Boka in det där mötet du tycker är lite jobbigt att ta mod till dig för. “Människor tycker om att hjälpa människor” säger Camilla Eriksson och poängterar att om vi vet en person som vi vill träffa så hjälper de ofta gärna om de kan och har möjlighet.
Camilla Eriksson visade en illustration av detta som hon sett på Facebook. |
3. Hjälp varandra
På Nackademins Yrkeshögskola påpekar lärarna ofta att det gäller att ta vara på varandra eftersom vi kan komma att bli varandras chefer, kollegor eller liknande. Emma Dahlgren säger att det är viktigt att behandla alla väl för att vi inte vet hur framtiden blir. Att sparka nedåt och slicka uppåt är inte heller någonting som rimmar bra med de flestas personliga varumärke. Dessutom tror jag att man mår bra av snällhet.
Vill du nätverka inom den ideella sektorn är du varmt välkommen på lanseringsfirande av den engelska versionen av boken Medlemsmodellen. |