Påverka!

Lobbying, opinionsbildning och politik diskuterades en lördag på LSU:s utbildning Metodo Påverkan Grund. Är detta någonting som intresserar dig? Läs idag om vad utbildaren Olle Svahn berättade, hur arbetet läggs upp och vad deltagarna från de olika organisationerna bidrog med.
Påverkansarbete är oftast en kombination med den mobiliserande kraften i opinionsbildning och fokus på nyckelpersoner i lobbying. Påverkansplanen liknar en projektplan med idé, analys, planering, genomförande och utvärdering.
Vad är budskapet? Hur ska du formulera dig för att nå dina mål? Segmenteringen är viktig för att hitta målgrupperna för påverkansarbetet. Samma kampanj har vanligen fler budskap och målgrupper där en huvudgrupp ofta är för arbetet med opinionsbildning och en annan målgrupp är inom lobbying.
För arbetet inom opinionsbildning tipsade Olle Svahn om att läsa Westanders PR-handbok (tidigare nämnd här) om att skriva pressmeddelanden och skapa nyheter. Han poängterar att synas utåt är bra för att locka fler till frågan och det stärker dessutom den redan egna gruppen när de märker ”jag tillhör något som uppmärksammas.
För arbetet med lobbying poängterade Svahn att det är viktigt att göra sig till en resurs för beslutsfattaren. Det är en bra utgångspunkt för relationen och Johanna Salmi bekräftadeatt det stämde med vad hon hade lärt sig som representant för LSU i FN:s Kommission för Hållbar utveckling. Dessa lärdomar använder hon även nu med arbetet inför Rio+20. När Salmi i maj deltog på CSD-mötet arbetade hon och de andra i ungdomsgruppen kontinuerligt under mötet med att uppdatera lobbyingplanen efter vad som sades under mötet och vilken representant som var viktig att orda med under pauserna. Även Johanna Salmi betonade vikten av positiva och goda relationer. Vi ska minnas att andra inte är en åsikt eller endast en representant, de är människor också. Ett exempel på det var när ungdomarna med fokus på avfallsfrågan skyndade sig iväg under an paus för att köpa munkar eftersom förhandlingarna fortsatte in på småtimmarna.  De kom tilbaka och bjöd alla deltagare. Leenden spreds och det blev mer energi i rummet. När förhandlingarna återupptogs fick dessutom ungdomsgruppen taltid direkt istället för att behöva vänta till slutet som de vanligen gjorde.
Igår presenterade jag utbildningen för resterande styrelse i region SBV tillsammans med mina idéer för påverkansarbete och utkast till verksamhetsplan. Det var en givande utbildning och kommer bli startskottet för region SBV:s påverkansarbete. Har du tips på hur vi kan komma vidare i arbetet? Dela gärna i kommentarsfältet eller mejla mig.
Olle Svahn berättar om opinionsbildning

Kommentera gärna via din facebookinloggning eller använd funktionen nedan genom att klicka på kommentarer.