När använder du presentationsteknik? Berättar du om företagets budget eller om en ny strategi? Håller du föreläsningar eller presenterar nya produkter?
Presentationsteknik innefattar nyttiga kunskaper för de flesta och inte minst för säljare och säljledare. Därför ingår det en kurs i presentationsteknik i Nackademins utbildning Säljledning och Kvalificerad försäljning. Fokus ligger på praktiskt utförande och konkreta tips.
Denna kurs har för mig varit extra aktuell under sommaren eftersom jag som certifierad inspiratör för Sprid. har lett projektutbildningen Driv. I en utbildning som bygger på deltagarnas egna aktiva insatser är det viktigt att kunna ge klar information inför övningar och modeller men även att ha förmågan att inspirera och entusiasmera.
-
Sätt upp egna mål för presentationen
Under förberedelserna är det viktigt att du för dig själv formulerar ditt syfte. Vad vill du uppnå? Vill du informera? Övertyga? Inspirera?
-
Målgruppsanpassa
Anpassa ditt anförande till publiken. Tänkt på ordval! Är det facktermer eller vardagligt språk som används? Hur mycket förkunskaper har gruppen? Lägg nivån efter vad som eftersökts. Vad vet du om deras långsiktiga mål eller varför de vill lyssna? Tänk även på de olika kundtyperna som presenteras i ett tidigare blogginlägg. Olika personer söker olika kvalitéer i en presentation. Träffas ni fler gånger eller om du har en längre presentation kan du fokusera än mer på detta.
-
Bekanta er
Innan du börjar presentera ett budskap är det viktigt att publiken får känna på dig. Detta kan göras genom att du står i dörren när publiken kommer och hälsar på dem. Du kan även göra en slutgiltig korrigering av projektorn eller persiennen för att åhörarna får tillfälle att att bilda sig en uppfattning om dig.
-
Integrera publiken
För att sprida engagemang och öka intresset är det bra att integrera publiken. Det kan handla om att ställa frågor som besvaras med handuppräckning eller att du ber en frivillig komma fram och hjälpa till med något. Lyssnarna kan även själva få tillfälle att ställa frågor. Ska du ha en frågestund är det ofta bra att ha den direkt efter en paus. Är frågorna i slutet blir det lätt stressigt eftersom det kommer finnas de som vill gå tidigare. Kommer du ha frågestund är det bra att förbereda dig innan. Tänk över de vanligaste frågorna. Formulera även svar på de frågor som du helst skulle slippa. Kommer de så vet du hur du ska tackla dem. Kommer inte frågorna igång under frågestunden? Ta då upp de vanligaste frågorna och berätta svaren på dem. Du kan även berätta vad du undrade under ditt första möte med ämnet. Frågorna kommer strax strömma från åhörarna.
-
Kroppen
Ser det ut som om du vill stå framför publiken? Låt ditt leende sprida sig i kroppen och ha en glad kroppshållning. Vad du har på dig bör självklart också anpassas efter grupp och sammanhang. Helt, rent och snyggt är alltid rätt. En enkel regel är att du ska vara så snygg du kan vara.
-
Se publiken
Välj ut 10% av personerna i publiken att titta på och återkom till dem. Välj de som är mest iögonfallande för att komma ihåg dem som någon med blått hår, stor hatt eller annat kännetecken. Återkom till dem för att de ska känna sig sedda. Publiken ser att du verkligen tittar på dem och vet att du bryr dig om dina åhörare. Du har dessutom en plats att göra av med ögonen och slipper flacka med blicken.
-
Håll det levande
Använd röstens bredd av tonlägen och nivåer. Viska när någonting är spännande och var ledsen när du pratar om något hemskt. Variera de hjälpmedel du använder. Blanda powerpoint med filmklipp och blädderblock. Stäng av projektorn om du inte använder den för att göra en liten skillnad. Flytta dig lite i rummet. Variera och se till att vara intressantare än allt det andra som publiken kan företa sig.
Det finns många fler knep och knåp för att göra en lyckat presentation. Dela med dig av dina tips i kommentarsfältet! Är du likt jag intresserad av retorik? Håll du utkik på bloggen för framtida inlägg om det ämnet.
Vill du veta mer om Sprid. samarbete mot rasism? Läs i bloggen samarbete mot rasism där jag också har skrivit inlägg om utbildningens pedagogik och vad du kan göra i Sprid.
Se till så att alla är med på tåget! |
Kommentera gärna via din facebookinloggning eller använd funktionen nedan genom att klicka på kommentarer.