Andas!

Vi vet alla att vi behöver andas. Oftast är det inte heller någonting som vi behöver tänka på eftersom det sker automatiskt. Däremot ändras också andningen automatiskt om vi blir mer stressade, upplever ångest och oro. Då kan det vara bra att tänka på andningen för att få hjälp att varva ned.

I inlägget Paus och prestationsångest skrev jag om att jag tycker att andning kan vara svårt. Om du håller med mig kanske du också får för dig att du ska börja göra andningsövningar men landar i att du tycker att det är för obehagligt jämfört med vad du upplever att du får ut av det. Själv brukar jag inte följa några speciella övningar när det gäller andning utan endast försöka dra några djupa, lugna andetag när jag upplever att jag behöver landa i stunden. Jag tycker om att tänka “in” och “ut” i samband med in- och utandning eller att räkna andetag för att få hjälp med att fokusera på andningen. Om jag vill göra några mer specifika andningsövningar tycker jag om PAX-andning och att andas i fyrkant som finns beskrivna i det tidigare nämnda inlägget.

Om du däremot skulle vilja testa mer guidade andningsövningar har jag testat några från boken Tid att leva – Ett tioveckors program för stresshantering med ACT och medveten närvaro av Fredrik Livheim, Daniel Ek och Björn Hedensjö. Du kan hitta inspelade versioner av övningarna till boken på webbplatsen för Tid att leva. Det finns olika övningar och min favorit är långsam utandning. Den övningen går ut på att träna på att andas ut så långsamt som möjligt genom näsan.

Varför är det relevant att träna på att andas?

Kanske har någon också sagt “andas!” till dig som en uppmaning för att du ska lugna ned dig. Vi märker det kanske inte direkt men när vi lugnar ned andningen kan vi släppa spänningar och också få pulsen att gå ned. När vi stressar brukar vi också börja andas häftigare, snabbare och ytligare det kan göra att vi upplever ännu mer stress och på så sätt öka upplevelsens styrka. När vi andas lugnare kan vi bryta spiralen för att istället varva ned.

Om du gillade detta inlägg är du kanske också intresserad av att läsa om tre övningar för att öka lugnet.