Designprincip 2: Rättvis fördelning mellan insats och belöning

Varför fick hon mer beröm än vad jag fick? Varför har hen högre lön? Hur kommer det sig att han har klättrat snabbare i karriären? När vi inte ser varför insatser bedöms och belönas olika är det lätt att det upplevs som orättvist. Vad behövs för att balansen mellan insats och belöning upplevs som rättvis? Det berättar princip 2 i Ensam eller stark och detta blogginlägg om.

Ett experiment som alltid gör mig så glad att tänka på studerade rättvisa med primater. Två apor gjorde samma uppgift. De fick en sten av experimentledaren och lämnade sedan tillbaka den. När de lämnade tillbaka den fick de gurka som belöning. Allt löper på smidigt. Frid och fröjd. Men sedan får den ena apan en vindruva. Den andra apan ser det, blir upprörd. Gör om samma stenlämnarbeteende och tänker ”nu får jag väl ändå en vindruva”. Men icke! Det blir en gurkbit till. Nu har det gått för långt! Apan kastar tillbaka gurkan mot experimentledaren.

Experimentet är en tydlig illustration på att vi kan välja att avstå helt från belöning om vi tycker att belöningen är orättvis. Katarina Gospic gav ett annat exempel på det under sin föreläsning om beslutsprinciper. Hon lät oss i publiken tänka på vad vi skulle svara på ett erbjudande om att dela på en 100-lapp. Om du tackar ja till erbjudandet får du 20 kr och Katarina från 80. Om du tackar nej får ni 0 kr vardera. Katarina säger att det brukar vara ungefär 50-50. Trots att 20 kr är mer än 0 kr så väljer många bort dem för att det känns orättvist att Katarina ska få 80.

Nu när det igår var internationella kvinnodagen tänker jag också mycket på orättvisa löner mellan kvinnor och män. SCB visade att den genomsnittliga kvinnan tjänar 88% av mäns lön. Dessutom vittnar många kvinnor om att inte få erkännande på samma sätt som män för samma insatser. Det här är verkligen någonting som många organisationer kan behöva se över för att få en bättre balans mellan insats och belöning för alla oavsett kön.

SCB berättade under 8 mars om den genomsnittliga kvinnan. De berättade bland annat om en orättvis ekonomisk ersättning. Hur ser det ut i er organisation med balansen mellan insats och belöning?

I Ensam eller stark kan du också läsa om att det inte bara spelar roll om vi belönar rättvist. Det spelar också roll vad vi belönar. Det är lätt att fastna i att belöna resultat. Men om det bara är resultat som uppskattar så kan alla ansträngningar falla i skymundan. Ibland har vi svårt att nå samma resultat oavsett ansträngningar. Det är lättare att sälja paraplyn i ösregn än vad det är i solsken oavsett hur många kunder du visar upp dina fina paraplyer för. Att bara belöna ansträngningar kan vara ett sätt att ge mer kontroll och att genom det förbättra arbetsmiljön.

För egen del tycker jag också att det är lättare att vara nöjd med en insats om jag fokuserar på aktivitetsmål, tittar på ansträngningarna, än när jag ensidigt fokuserar på resultatet. Många uppgifter kan också fortsätta i all oändlighet. Hur ska jag veta att jag pluggat tillräckligt under en dag? Hur ska jag veta om jag har jobbat färdigt? Jag tycker att tidsenhet är det lättaste sättet att mäta. Ibland testar jag andra sätt. Som i förra veckan när jag på tåget till Östersund bestämde mig för att gå igenom presentationen två gånger för att se över om jag visste vad jag ville få fram med varje bild i presentationen. Efter två gånger tittade jag en extra gång på dem jag skrivit upp som svaga länkar. Sedan var jag klar och kunde gå över till andra arbetsuppgifter. Hur mäter du dina ansträngningar? Finns det någon möjlighet att belöna dessa beteenden istället för att fastna i att bara titta på resultat?

Om du är sugen på att få en föreläsning om rättvis fördelning mellan insats och belöning eller andra principer från Ensam eller stark så kan du läsa om vad Psykologifabriken gör här.  Annars går det såklart också att läsa boken Ensam eller stark eller bara att sitta och fundera hur tydligt det är med vad som belönas och på vilket sätt i din organisation. Just nu är boken på kampanj med anledning av att det är Internationella kvinnodagen och att många har berättat att den har hjälpt arbetet med att följa upp organisationsförändringar efter Metoo.