Fördelar med tacksamhet

Tacksamhet kan ge ett lyckligare liv och bättre relationer. Det låter som ett mirakel och lite av den känslan fick jag i söndags när jag lyssnade till Marica Reids predikan på tema tacksamhet.

Marica Reid säger att tacksamhet är ett sätt som vi själva kan påverka vår lycka. Hon säger att fördelningen ser ut så här:

  • 10 % kommer utifrån
  • 50 % från vår personlighet och genetik
  • 40 % kan vi påverka själva genom våra val, tacksamhet är ett av dem

Marica lät oss hälsa på varandra. Vi som var i ena delen av lokalen sade hej till de andra i bänkarna, sade vårt namn och klagade över någonting. De på andra sidan hälsade och fick berätta om någonting de var tacksamma för. De på den tacksamma sidan tyckte att det var upplyftande och upplevde ett positivt möte. Vi på den klagande sidan tyckte att det var okej men våra första möten med personerna omkring oss var inte lika angenäma som de hade kunnat ha varit. När vi väl började klaga var det lätt att komma på mycket annat att vara missnöjda för. Marica påpekade att mötena påverkar oss själva och vår omgivning.

Vår egen och andras tacksamhet påverkar oss. Maricas övning påminner mig om ett test som Psykologifabriken bloggat om här. Forskaren Adam Grant undersökte tacksamhetens effekt i en grupp. Anställda som arbetade med fundraising delades in i två grupper där den ena fick besök av en chef som berättade om vikten av deras arbete och att hen var tacksam för insatserna som de anställda gjorde. Den andra gruppen fick inte tack. Resultatet från undersökningen vad att de som fick ta emot tacksamhet ringde 50% fler samtal per vecka och lyckades därför samla mer medel som kunde göra skillnad.

Andra människors tacksamhet påverkar oss och kan lyfta oss. Vår egen tacksamhet hjälper oss också framåt. Marica säger att det behövs fyra komponenter för att tacksamheten ska fungera baserat på Robert Robertson.

  1. Gåva – Det som ges ska vara någonting som mottagaren betraktar som positivt.
  2. Välgörare – Den förmån eller gåva du får kommer ifrån någon och hamnade inte hos dig av en slump utan för att vara dig till gagn.
  3. Förmånstagare – mottagaren, du, måste nås av gåvan.
  4. Ödmjukhet – Du som mottagare måste se det du tar emot som en gåva och inte en självklarhet. Om du ser det som din rättighet är det svårt att vara tacksam.

För att må bättre, få andra att må bättre och kanske din arbetsgrupp att prestera bättre är det bra att sprida tacksamhet. Enligt Linnea Molander finns det tolv anledningar till tacksamhet. I sitt blogginlägg om ämnet skriver hon: Lyckoforskning visar att tacksamma människor också är mer energiska, förlåtande och empatiska.

Men hur gör vi då för att vara tacksamma? En enkel sak att göra är att påminna sig om det i vardagen och berätta för andra som hjälper en att du är tacksam och varför. Marica gav alla oss närvarande i söndags att skriva tackbrev till någon där vi förklarar varför vi är tacksamma för personen. Innan jag idag kommer att skriva mitt brev kommer jag därför att inventera personer jag är tacksam till. Ett annat tips Marica gav var att ha en tacksamhetsbok där du skriver det du är tacksam för. Själv skriver hon tre saker varje dag och känner att det hjälper att få igång tankesättet och ger tröst att gå tillbaka till de dagar som tacksamheten inte kommer lika lätt.

Marica är en av de personer som jag vill tacka. Vilka personer vill du tacka? Passa på och ta en funderare nu i helgen och låt andra växa genom din tacksamhet.

Marica Reid som predikar om tacksamhet och lappen alla samlade
fick för att skriva det vi var tacksamma för.